Basketbolda serbest atış yüzdesi ile maç son dakika performansı arasında ilişki var mı?

Betsat

Administrator
Yönetici
Arkadaşlar merhabalar, basketbol istatistikleri üzerine bir araştırma yaparken ilginç bir detay fark ettim ve sizin görüşlerinizi merak ediyorum.

Biliyorsunuz basketbolda maçlar genellikle son dakikalarda gerçekten zorlu geçiyor. Kritik anlarda yapılan her sayı ve özellikle serbest atışlar maçın kaderini belirliyor. Peki acaba sezon boyunca yüksek serbest atış yüzdesine sahip takımlar, maçın son 5 dakikasında da aynı başarıyı gösterebiliyorlar mı?

Merak ettiğim noktalar:
  • NBA ve Euroleague'de serbest atış yüzdesi %85 üzeri olan takımların son dakika performansı nasıl?
  • Psikolojik baskı altında bu yüzde düşüyor mu?
  • Playoff maçlarında bu oran nasıl değişiyor?
  • Takım bazında mı yoksa oyuncu bazında mı analiz yapmak daha mantıklı?

Özellikle son yıllarda Spinco Giriş gibi platformlarda yapılan analizlerde bu tip detaylı istatistiklere bakıldığını görüyorum. Ancak direkt korelasyon kurmak için yeterli veri var mı emin değilim.

Bir de şunu düşündüm: Belki de önemli olan sadece serbest atış yüzdesi değil, aynı zamanda takımın clutch time stratejisi ve koç tercihleri de olabilir. Mesela son dakikalarda topu kime veriyorlar, tempo yönetimi nasıl vs.

Örneğin Golden State Warriors'ın Curry'si hem yüksek serbest atış yüzdesine sahip hem de kritik anlarda bu başarıyı sürdürebiliyor. Ama takım bazında bu her zaman böyle mi işliyor?

Sizce bu konuda güvenilir istatistik kaynakları var mı? Ya da kendi gözlemlerinize göre böyle bir bağlantı kurabiliyor musunuz? Özellikle son 3 sezon verileriyle karşılaştırma yapan oldu mu aranızda?

Teşekkürler şimdiden!

Betsat Giriş

500 TL DENEME BONUSU
GİRİŞ YAP